Spelt

Oergraan spelt is hot

De oergraan spelt heeft volop gezonde eigenschappen.Spelt is zo sterk van nature dat het geen gewasbescherming nodig heeft tijdens het groeiproces.Het is ook nauwelijks gevoelig voor schadelijke invloeden van buitenaf(denk aan milieuvervuiling). In de kern van de speltkorrel zitten de voedingstoffen die spelt zo bijzonder maken.Spelt is eiwitrijk en bevat veel verschillende soorten vitamines en belangrijke mineralen.

De eiwitten in spelt zijn net even anders van structuur dan de eiwitten in tarwe.Voor mensen met een tarwe-intolerantie is spelt dan ook een volwaardig en smaakvol alternatief.Spelt zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel daarom is het eten van spelt een zeer gezonde vorm van brood eten.

 

Hieronder nog meer Spelt Weetjes

 

Even terug in de tijd......

Spelt is vermoedelijk zo'n 9000 tot 4000 jaar geleden ontstaan.Het graan was niet altijd zo onbekend en onbemind als het tot voor kort was,want spelt is bezig met een comeback. Al in de bronstijd (ca. 3000-800 v Chr.),in de Romeinse tijd en in de middeleeuwen werd spelt veel verbouwd en gegeten.Pas in de achtiende eeuw raakte het op de achtergrond doordat het relatief gezien weinig opbracht in vergelijking met andere granen.In de eeuwen daarna werd tarwe het belangrijkste graan,doordat het zich makkelijker op grote schaal liet telen.Sinds een aantal jaren speelt spelt een steeds grotere rol als het om verbouwen van graan gaat;dat gebeurt op verschillende plekken in Nederland nu weer op kleine schaal,waaronder in De Utrechtse Waarden.

Spelt staat ook wel bekend als een 'oergraan'.

Deze graansoort kun je gebruiken voor het maken van onder andere brood,pannenkoeken en eierkoeken.Het wordt steeds bekender in Nederland en biedt een goed alternatief voor een ander graansoort,welke vaak een ander type glute bevatten.Spelt is eiwitrijk en bevat veel verschillende soorten vitaminen.Spelt bevat ook de belangrijke mineralen ijzer, magnesium en fosfor.

Verschillen tussen tarwe en spelt

Spelt en tarwe zijn broer en zus van elkaar.Het verschil zit in het type gluten.Het eiwit (gluten) in tarwe bevat gliadine en gluteine. Dit zijn twee eiwitvormen die samen het gluten vormen.Zij hebben elastische eigenschappen,zijn stroperig en filmvormend van textuur,en houden daarom de lucht zo goed vast in brood,waardoor het ook goed te kneden is.

Lectinen

Spelt bevat een ander soort lectinen,die minder tot totaal niet schadelijk zijn voor ons lichaam.De schadelijke lectinen zitten wel weer in tarwe.Lectinen zijn plantaardige eiwitten die door de plant zelf gemaakt worden om zichzelf te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Bloedsuikerspiegel

Spelt zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel,waardoor men minder trek zal ervaren.Voorbeeld: Als je tarwe consumeert dan veroorzaakt dit pieken in de bloedsuikerspiegel;je zult minder lang een verzadigd gevoel hebben en sneller naar eten grijpen.Het eten van speltbrood is een zeer gezonde vorm van brood eten.Het is wel erg belangrijk om je voeding aan te vullen met voldoende fruit,groente,eieren,noten etc..Variatie is het sleutelwoord!

 

 

Bestellijst

Van gevulde koeken
tot belegde broodjes,
kijk hier voor de webshop!

Diverse Taarten

Bekijk hier de ruime keuze uit de lekkerste taarten. Vandaag bestellen = morgen thuisbezorgd!

Belegde broodjes

Bestel online de lekkerste belegde broodjes! Haal ze op of laat ze bij u thuis / op het werk bezorgen.